Al eeuwenlang gebruiken Marokkaanse Berbervrouwen de olie van Argan als huid- en haarverzorging. De jonge, strakke huiden van deze vrouwen zijn het bewijs van de goede werking van Argan. Maar, wat is Argan precies, hoe wordt de olie gemaakt en wat zijn de bestanddelen van Argan? Na het lezen van dit blog is het je allemaal duidelijk en blijft er nog maar één vraag over: “Waar kan ik Argan kopen?”

arganolie maken

WAT IS ARGAN?

Argan is de vrucht van de Arganboom, waarin zich het gouden goedje Argan Olie bevindt. Arganbomen groeien eigenlijk alleen goed in Marokko, op de droge grond. De Arganvrucht is groen, zoals een olijf maar dan groter en ronder. Wanneer de Arganvrucht rijp is, wordt deze geel. De vrucht bestaat voor ongeveer een kwart uit vruchtvlees en daarnaast bevat de vrucht een harde noot. Binnen in deze noot bevinden zich maximaal drie pitten, waaruit de Argan Olie gewonnen wordt.

HOE WORDT ARGAN OLIE GEMAAKT?

De pitten die uit de Arganvrucht komen, moeten gebroken worden. Daar is veel kracht voor nodig, want de bast is enorm sterk. Om de olie uit de pitten te krijgen wordt een stenen handmolen gebruikt. De substantie die na het malen overblijft, wordt gemengd met water en daarna gekneed. Op deze manier scheidt de olie zich van de pulp en blijft de pure Argan Olie over. Per seizoen levert een Arganboom ongeveer 30 kilo vruchten, waaruit ongeveer 1 liter Argan Olie gehaald kan worden.

WAT ZIT ER IN ARGANOLIE?

Arganolie bevat voor meer dan 80% onverzadigde vetzuren, antioxidanten en andere bestanddelen met een goede werking. Een professor aan de Universiteit van Rabat heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de samenstelling van Argan. Hij ontdekte een grote hoeveelheid vitamine E; wel 620 milligram per liter! Het is wel duidelijk waarom de Marokkaanse Berbervrouwen er zo’n mooie huid op na houden…

WAAR KAN IK ARGAN OLIE VOOR GEBRUIKEN?

Argan kan dienen als huidolie, maar Argan als haarolie geeft ook schitterende resultaten! Meng Argan door je crème of bestel een crème waar Argan al in verwerkt is, zoals bijvoorbeeld Crème met Arganolie en Rozenwater. Ook een Argan Zeep kan een weldaad zijn voor je huid. Of wil je Argan Olie kopen met een geurtje? Je vindt het allemaal op Arganolie.nl! Geniet!