Graag verwelkomen we onze goede vriendin Dunya in ons Arganolie blog. Ze heeft altijd leuke beauty tips voor vriendinnen (& vrienden ;) ) en wij hopen dat jullie er ook wat aan hebben! Vandaag de eerste uit hopelijk een lange reeks... 

Dunya Argan Olie Blog

Grootmoeders schoonheidsgeheimen, ik ben er mee grootgebracht! Hoe maak je zelf het beste gezichtsmaskertje en wordt je haar zacht van een zelfgemaakte haarcrème. Het was nog nooit in me opgekomen erover te schrijven, iedereen weet dat toch?

Maar de laatste tijd hoor ik overal om me heen dat mensen niet meer weten wat er in de schoonheidsproducten zit die ze bij de drogist kopen. En dat ze zelf wel eens aan de slag zouden willen gaan met natuurlijke, eerlijke producten. Blijkbaar leert niet iedereen dit van zijn vorige generatie.

Voor mij genoeg reden om grootmoeders wijsheid door te vertellen. Eigenlijk zoals dat vroeger ging, ik heb het weer van mijn moeder en oma geleerd. En nu hebben we gelukkig internet om het te delen!

Laat ik beginnen met de huid. Hou je vast, er gaan een hoop cliché termen voorbij komen zoals ‘mijn oma zei altijd’, dat hoort er nou eenmaal bij!

Dus.. mijn oma zei altijd dat je aan je huid kan zien of je van binnen gezond bent. Het is ons grootste orgaan en weerspiegelt hoe we ons van binnen voelen. Om een beetje van mijn eigen wijsheid toe te voegen; ik denk dat ook onze mentale gevoelstoestand invloed heeft op de huid. Veel stress? Sneller last van puistjes. Dat soort dingen. De beste tip die ik op dat gebied kan geven, is dat je goed voor jezelf moet zorgen. Luister naar je lichaam en kom in actie als je merkt dat je bepaalde signalen negeert. Daarnaast helpt een gezonde levensstijl enorm! Onthouden: goed verzorgen van binnen heeft grote invloed op de buitenkant. Drink veel vers water, eet voldoende groente en fruit, en beweeg!

Gelukkig kun je meer doen dan alleen gezond eten. Komt ie weer.. mijn oma zei altijd; je huid kan in de basis goed voor zichzelf zorgen, maar af en toe heeft het wat hulp nodig. En daar komen de smeerseltjes en crèmes om de hoek kijken.

De basis: reinigen!

Zelf gebruik ik zelden foundation, dus dat hoef ik niet te verwijderen, maar als ik aan het einde van de dag mijn gezicht schoonmaak met een wattenschijfje en lotion is het watje daarna niet meer wit. Denk eens aan alle uitlaatgassen en andere zwevende deeltjes in de lucht die we niet kunnen zien, maar wel op onze huid blijven plakken! Zo maak je zelf een heerlijke reinigingslotion op basis van Arganolie:

Dit heb je nodig:

 • 60 ml rozenwater
 • 18 gram bijenwas
 • 30 ml tarwekiemolie
 • 60 ml Arganolie
 • 3-6 druppels etherische olie van citroenverbena

 

Verwarm het rozenwater in een kom boven heet water (niet koken). Smelt de bijenwas in een andere kom, boven een pan met zachtjes kokend water. Voeg de tarwekiemolie en arganolie toe, al kloppend met een kleine spatel. Laat het warme rozenwater er langzaam bij druppelen, blijf roeren tot er een zachte massa ontstaat. Haal de kom van het vuur en blijf roeren tot het mengsel is afgekoeld. Voeg de citroenverbena toe en nog een minuutje goed roeren.

Dit gebruik ik zelf iedere dag op een wattenschijfje, ik heb een droge en redelijk gevoelige huid en deze combinatie van pure ingrediënten zorgen goed voor de blosjes op mijn wangen! De bijenwas houdt het goedje bijeen, de tarwekiemolie en arganolie zorgen voor het vochtgehalte en de verzorging. Het rozenwater en de citroenverbena reinigen de huid en verwijderen make-up.

Niet voor iedere dag, maar wel heerlijk om jezelf mee te verwennen: arganolie maskers!

Super simpel om zelf te maken en ideaal om even bij te komen van een dag hard werken. Mijn favorieten:

Arganolie Abrikozenmasker

Het wordt niet voor niets een ‘abrikozenhuidje’ genoemd! Dit masker is wat plakkerig dus goed afspoelen met lauw water na gebruik. De ingrediënten:

 • 4 gedroogde, in water geweekte abrikozen
 • 2 eetlepels Argan olie

 

Pureer de abrikozen en meng met de arganolie. Het resultaat is een dikke massa die je na aanbrengen ongeveer 20 minuten moet laten intrekken. Het verzorgt de droge huid dankzij de arganolie en voedt door de abrikozen, die rijk zijn aan vitamine A.

Amandelmasker

De gemalen amandelen zorgen voor een extra scrub bij het afwassen, dus dubbele werking! Je hebt nodig:

 • 25 gram amandelen
 • 2 eetlepels rozenwater
 • 3 eetlepels amandel- of Arganolie
 • 1 eiwit als je een vette huid hebt, 1 eidooier voor de droge huidjes

 

Maal de amandelen met een staafmixer en voeg alle overige ingrediënten toe. Daarna niet meer mixen, maar even goed roeren en het masker is klaar voor gebruik. Zelf gebruik ik altijd de eierdooier omdat ik een droge huid heb, maar mijn tantes zweren bij het eiwit! Laat dit masker ongeveer 20 minuten intrekken en was het daarna met draaiende bewegingen voorzichtig van je gezicht af.

Tijd voor jezelf!

Natuurlijk geloof ik in de werking van ieder ingrediënt, maar de sleutel tot het succes van een gezichtsmasker heeft ook te maken met even de tijd nemen voor jezelf. Zelf herhaal ik iedere keer als ik een masker voor mezelf maak (ongeveer om de week) hetzelfde ritueel. Ik plan een avond vrij en neem de tijd om het masker vers te maken. De 20 minuten dat het op mijn gezicht zit ga ik op bed liggen met mijn ogen dicht en probeer goed naar mijn lichaam te luisteren. Ik volg mijn lichaam in mijn gedachten van de puntjes van mijn tenen tot de haren op mijn hoofd, het werkt erg kalmerend en ik voel me daarna als herboren!

Er valt nog veel meer te vertellen over de huid maar dat komt de volgende keer. Ik moet zeggen, dit is leuk! Het gaat makkelijker dan ik dacht, en tijdens het schrijven kom ik op steeds meer onderwerpen! Misschien zitten er veel dingen tussen die iedereen allang weet, maar wellicht is er toch iemand geholpen met grootmoeders schoonheidsgeheimen.

Groetjes, Dunya

Lees ook de andere arganolie beauty tips van Dunya!